ILGASIS COVID (LONG COVID)

 

Ilgasis Covid (Long Covid) – yra  lėtinė liga, atsirandanti po SARS-CoV-2 infekcijos ir trunkanti mažiausiai 3 mėnesius. Ilgasis COVID apima daugybę simptomų ar būklių, kurie gali pagerėti, pablogėti arba tęstis. Po persirgtos COVID-19 ligos nepriklausomai, kokio sunkumo ji buvo, pacientai pastebi, kad neretai išlieka simptomai, kurie tęsiasi net kelis  mėnesius.

Ši būklė vadinama pokovidiniu sindromu, ilguoju Covid sindromu (ang. Long Covid) arba poūmiu  SARS-CoV-2 sindromu (ang. post-acute sequelae of SARS-CoV-2 (PASC)).

Kol kas nėra vieno universalaus pavadinimo. Bendrąja prasme ilguoju Covid sindromu yra vadinama lėtinė būklė, kuri atsirado po persirgtos COVID-19 virusinės infekcijos ir tęsiasi ilgiau negu 3 mėnesius.

Kokie yra dažniausiai užsitęsusio COVID simptomai?

Tyrimų metu daugiau nei 200 simptomų buvo siejami su ilgalaikiu COVID. Simptomai laikui bėgant gali išlikti tokie patys, pablogėti arba išnykti ir vėl sugrįžti.

COVID-19 gali paveikti daugelio organų veiklą, įskaitant plaučius, širdį, smegenis, inkstus ir kepenis. Dėl šios priežasties Long COVID yra susijęs su daugybe simptomų, įskaitant kvėpavimo, neurologines, širdies ir psichologines problemas.

Dažniausi ilgojo COVID sindromo simptomai:

  • Didelis nuovargis, ypač po veiklos (ang. Post exertional malaise (PEM)).
  • Atminties problemos, dažnai vadinamos „smegenų rūku“.
  • Apsvaigimo ar galvos svaigimo jausmas.
  • Skonio ar kvapo problemos.

Kiti ilgojo COVID simptomai:

  • Miego problemos.
  • Dusulys.
  • Kosulys.
  • Galvos skausmas.
  • Greitas arba nereguliarus širdies plakimas.
  • Virškinimo problemos, pvz., viduriavimas, vidurių užkietėjimas ar pilvo pūtimas.

Kai kurie ilguoju COVID sergantys žmonės gali sirgti kitomis ligomis. Ligos, kurias sukelia arba pablogina užsitęsęs COVID, yra migrena, plaučių ligos, autoimuninės ligos ir lėtinės inkstų ligos.

Ligos, kurios žmonėms gali būti diagnozuota dėl ilgojo COVID, yra šios:

  • Širdies ligos
  • Nuotaikos sutrikimai
  • Nerimas
  • Insultas arba kraujo krešuliai
  • Ortostatinės tachikardijos sindromas, dar vadinamas POTS
  • Mialginio encefalomielito-lėtinio nuovargio sindromas, dar vadinamas ME/CFS
  • Putliųjų ląstelių aktyvacijos sindromas (MCAS)
  • Fibromialgija
  • Cukrinis diabetas
  • Hiperlipidemija

Asmenys, užsikrėtę COVID-19 virusu, gali turėti ilgojo COVID simptomus, net jei jie niekada neturėjo COVID-19 simptomų. Be to, ilgai trunkantys COVID simptomai gali pasireikšti po kelių savaičių ar mėnesių po to, kai atrodo, kad žmogus pasveiko.

Ir nors COVID-19 virusas plinta nuo žmogaus iki žmogaus, ilgasis Covid nėra užkrečiamas ir jis neplinta tarp žmonių.

Kodėl COVID-19 sukelia nuolatinių sveikatos problemų?

Dabartiniai tyrimai parodė, kad užsitęsęs COVID yra lėtinė liga, kurią sukelia virusas, sukeliantis COVID-19. Medicininis terminas tai yra su infekcija susijusi lėtinė būklė.

Tyrėjai tiksliai nežino, kaip COVID-19 sukelia ilgalaikes ligas, tačiau turi tam tikrų idėjų. Teorijos apima:

  • Virusas, sukeliantis COVID-19, sutrikdo imuninės sistemos ryšį. Tai gali paskatinti imunines ląsteles klaidingai suvokti savo organizmo ląsteles kaip grėsmę ir į jas reaguoti, vadinamą autoimunine reakcija.
  • COVID-19 pažadina virusus, kurie nebuvo pašalinti iš organizmo.
  • Koronavirusinė infekcija sutrikdo žarnyno ekosistemą.
  • Virusas gali išgyventi žarnyne ir iš ten plisti.
  • Virusas paveikia ląsteles, kurios iškloja kraujagysles.
  • Virusas pažeidžia smegenų kamieno veiklą arba klajoklį nervą, kuris kontroliuoja automatines kūno funkcijas.
  • Pažeidžia autonominę nervų sistemą, taip pasireiškia autonominės disfunkcijos požymiai (kardiovaskuliniai, gastrointestinaliniai ir kt.)

Kadangi virusas, sukeliantis COVID-19, ir toliau keičiasi, tyrėjai negali pasakyti, kiek žmonių buvo paveikti ilgojo COVID sindromo. Kai kurie mokslininkai apskaičiavo, kad nuo 10% iki 50% sirgusiųjų COVID-19 liga, turėjo ilgąjį COVID sindromą.

Kokie yra ilgalaikio COVID rizikos veiksniai?

Ilgojo COVID rizikos veiksniai dar tik pradedami pažinti. Apskritai, dauguma tyrimų rodo, kad užsitęsęs COVID bet kokio amžiaus moterims diagnozuojamas dažniau nei vyrams. Ilgalaikė COVID rizika taip pat gali būti didesnė žmonėms, kurie sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis prieš susirgdami.

Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad COVID-19 vakcina gali padėti išvengti ilgalaikio COVID.

Daugelis kitų veiksnių gali padidinti arba sumažinti ilgalaikio COVID riziką, tačiau tyrimai vis dar vyksta.

Ką daryti, jei COVID simptomai pasireiškia ilgai?

Kreipkitės į sveikatos priežiūros specialistą, jei jaučiate ilgalaikius COVID simptomus.

Tačiau šiuo metu joks testas negali pasakyti, ar sergate ilguoju COVID. Kadangi užsikrėtę COVID-19 virusu simptomų gali nebūti, galite nežinoti, kad juo sirgote. Kai kurie žmonės turi lengvus simptomus ir neatlieka COVID-19 testo. Kiti galėjo užsikrėsti COVID-19 prieš atliekant įprastinius tyrimus.

Ilgasis Covid simptomai gali atsirasti ir išnykti arba būti nuolatiniai. Jie taip pat gali prasidėti bet kuriuo metu po to, kai susirgote COVID-19. Tačiau simptomai vis tiek turi būti dokumentuojami mažiausiai tris mėnesius, kad sveikatos priežiūros specialistas galėtų diagnozuoti ilgąjį COVID.

Jei ilgai jaučiate COVID simptomus, pasitarkite su savo sveikatos priežiūros specialistu. Jei pradedate gydytis naujame medicinos įstaigoje, gali padėti turėti medicininius įrašus prieš paskyrimą.

Norėdami pasiruošti susitikimui, užsirašykite:

  • Kada prasidėjo simptomai ir ar jie atsiranda ir praeina.
  • Kas pablogina jūsų simptomus.
  • Kaip simptomai veikia jūsų veiklą.
  • Turite klausimų apie savo ligą.

Išvardykite vaistus ir viską, ką vartojate, įskaitant maisto papildus ir vaistus nuo skausmo, kuriuos galite įsigyti be recepto. Kai kuriems žmonėms naudinga į susitikimą atsivesti patikimą asmenį, kad jis užsirašytų.

Laikykite apsilankymų santraukas ir pastabas vienoje vietoje. Tai gali padėti atsekti, kokių veiksmų reikia imtis arba ką jau bandėte gydyti savo simptomus.

Kiek ilgai gali tęstis COVID?

Sąlygos, susijusios su ilgalaikiu COVID, gali gerėti per mėnesius arba gali tęstis net kelis metus.

Koks gydymas galimas ilgai sergant COVID?

Sveikatos priežiūros specialistai ilgąjį COVID gydo remdamiesi simptomais. Dėl nuovargio jūsų sveikatos priežiūros specialistas gali pasiūlyti būti aktyviems tik tol, kol simptomai išlieka stabilūs. Jei pradedate jaustis blogiau, pailsėkite.

Dėl skausmo, dusulio ar „smegenų rūko“ simptomų pasitarkite su savo sveikatos priežiūros specialistu, kad surastumėte jums tinkantį gydymo planą. Tai gali būti vaistai, kuriuos galite įsigyti be recepto nuo skausmo, receptiniai vaistai, papildai ir siuntimai kitiems sveikatos priežiūros komandos nariams.

Žmonėms, sergantiems POTS arba greitu širdies plakimu, sveikatos priežiūros specialistas gali pasiūlyti receptinius vaistus ir planą, kaip išlaikyti hidrataciją.

Esant nuovargiui pacientai gali būti mokomi tempo mažinimo, planavimo, prioritetų nustatymo ir padėties nustatymo strategijų. Jiems taip pat gali būti patarta dalyvauti veikloje, kurią jie gali atlikti atsižvelgiant į jų nuovargio lygį. Laikui bėgant pacientai gali laipsniškai didinti aktyvumą ir (arba) intensyvumą, tačiau jei simptomai pablogėja padidėjus aktyvumo lygiui, pacientas turi sumažinti aktyvumą iki toleruotino lygio.

Gali būti galima gydyti kitus užsitęsusius COVID simptomus, todėl kreipkitės į savo sveikatos priežiūros specialistą.

Ilgasis Covid yra rimta sveikatos būklė, kurios negalima ignoruoti.

Ergoterapija gali padėti su Ilgasis Covid simptomais. Daugiau informacijos: https://www.antalgija.lt/ergoterapija/

Literatūra apie Ilgasis Covid:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-long-term-effects/art-20490351

https://www.yalemedicine.org/conditions/long-covid-post-covid-conditions-pcc

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047637424000150?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1Tu6lhWnOXadK4owZIdxWvflJOQ8aWEhi-LpIt79_Z2UHYA-T8gPH0bGA_aem_c5fWieBtdnNFgAShxdJy6A

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9110879/?fbclid=IwY2xjawFyCfJleHRuA2FlbQIxMAABHaufX_GxF41hPw9EbKp45VWEPcxFYTyZWL3jGd5a0tCVTpJhtsbarYsFgw_aem_ArOLNUeGYKFkowocV4i4Uw

ANTALGIJA reabilitacija Jums

Klinika ANTALGIJA – tai reabilitacijos įstaiga, kuri teikia mokamas nervų sistemos ligų, judamojo-atramos aparato pažeidimų ambulatorinės medicininės reabilitacijos, šeimos medicinos paslaugas.

Šiame puslapyje skelbiama informacija skirta tik švietimo tikslais. Remiantis ja,- neturėtų būti diagnozuojamos ligos/disfunkcijos ar priimami sprendimai dėl konkretaus gydymo, tai turi būti atliekama tik konsultuojantis su kvalifikuotu sveikatos priežiūros specialistu.